Alexandra en Lilian, gefeliciteerd met jullie topprestatie!

Voordat de coronacrisis uitbrak, ging Jordi langs bij onze examenkandidaten die een 10 wisten te behalen voor hun Wft- of PE-examen. Inmiddels weet je waarschijnlijk al dat we de kandidaten op afstand verrassen met een welverdiende taart om ze te feliciteren en ze kort te interviewen. Dit keer videobelde Jordi met Alexandra en Lilian om ze te vragen naar hoe ze tot zo’n topprestatie zijn gekomen voor hun examen. Ze delen hun tips speciaal voor iedereen die in de komende periode op examen gaat.

Hoi Alexandra, gefeliciteerd met het behalen van jouw tien! Hoe ben je aan je Wft-opleiding Basis begonnen?
“Ik werk momenteel bij de Rabobank als Adviseur Particulieren. Toen ik hier werd aangenomen ben ik via een contactpersoon doorverwezen naar Hoffelijk. Vanaf het moment dat ik van jullie de inloggegevens kreeg, ben ik gelijk met de opleiding Wft Basis aan de slag gegaan. Ik vond direct dat de e-learning heel gestructureerd in elkaar zit.

De eerste zes hoofdstukken van de opleiding had ik achter elkaar afgerond. Toen ik het drukker kreeg op werk, ben ik er voor drie maanden mee gestopt. Hierna heb ik het weer opgepakt en ben ik helemaal opnieuw begonnen. Toen ik klaar was met de e-learning, brak de coronacrisis uit. Hierdoor kon ik niet direct op examen en moest ik een nieuwe datum inplannen voor mijn Wft-examen Basis.”

Ondanks de pauzes tussendoor heb je een mooie prestatie geleverd! Hoeveel tijd heb je in totaal aan het leren besteed?
“Ik heb in totaal zeven dagen besteed aan het leren van de theorie. Dit ging me makkelijk af, omdat ik vrij snel lees. Daarnaast heb ik ongeveer twee weken geoefend met de berekeningen. Ik vond de berekeningen en de formules niet lastig en kon het makkelijk uit de casussen halen. Ik heb de casussen daarom vaak herhaald om het goed in de vingers te krijgen en om ervoor te zorgen dat het maken van de berekeningen een automatisme voor me werd. Dit heeft zeker geholpen! Er staat namelijk twee uur voor het Wft-examen Basis en ik was met veertig minuten al klaar.”

Wat vond je ervan om in deze periode met een 1,5 meter cultuur op examen te gaan?
“Ik vond het eigenlijk heel fijn dat het rustig was. We waren in totaal met vier personen en er was ook veel afstand tussen de examenkandidaten. Dat helpt wel als je zenuwachtig bent. Ook de toezichthouder was erg duidelijk. Hij legde uit waar de kluisjes waren en wat je wel en niet mee mocht nemen naar het examen.”

Heb je nog tips voor andere examenkandidaten?
“Ik zou iedereen aanraden om een goede planning te maken. Kijk eerst hoe lang een hoofdstuk is en wat er allemaal in voorkomt. Op basis daarvan maak je een planning. Je kent jezelf natuurlijk het beste, dus je weet zelf hoe snel je ongeveer leert en wat jouw zwakke punten zijn. Als de theorie je bijvoorbeeld makkelijk afgaat, kun je hier je planning op aanpassen.

Mijn tweede tip is: pak voldoende rust. Zorg ervoor dat je niet achter elkaar door leert, maar dat je ook pauzes inplant. En focus je in die pauzes ook op iets anders.

Mijn laatste en belangrijkste tip is om veel te herhalen. Het is slim om jezelf een week later te toetsen op dat wat je hebt geleerd. Niet alleen om te kijken wat er is blijven hangen, maar ook om te kijken of je de dingen die je moeilijk vond, nog steeds moeilijk vindt.”

Hoe zie je de toekomst voor je?
“Ik vind de Rabobank een leuke werkgever en ik zie hier ook zeker een toekomst liggen. Ik zou later wel willen solliciteren als Customer Due Diligence, maar voorlopig wil ik mijn huidige functie nog wel behouden. Ik vind het klantcontact namelijk erg leuk.

Daarnaast heb ik al toegang tot de Wft-opleiding Schade Particulier van Hoffelijk. Dus hier ga ik ook zo snel mogelijk mee aan de slag.”

Goedemiddag Lilian, ook jij hebt een tien behaald! Gefeliciteerd. Kun je vertellen hoe je je hebt voorbereid op de PE-examens Schade Zakelijk, Inkomen en Vermogen?
“Ik heb op de ouderwetse manier het lesmateriaal geprint en vervolgens doorgenomen. Daarna heb ik de belangrijke onderwerpen gearceerd en de oefenvragen in de leeromgeving gemaakt. Toen ik hiermee klaar was, heb ik de onderwerpen die ik heb gearceerd nogmaals doorgenomen. Als laatste heb ik mijn kennis getest met behulp van de oefenexamens in de leeromgeving. Dat ging eigenlijk zo goed, dat ik gelijk mijn examen heb ingepland.

Voor mijn PE-examen Schade Zakelijk had ik zo’n hoog cijfer gehaald, dat ik een week later op ging voor mijn PE-examen Inkomen. Ook dat examen had ik in één keer gehaald. Toen had ik de smaak zodanig te pakken, dat ik drie dagen later mijn PE-examen Vermogen heb behaald. In het PE-examen Schade Zakelijk werden de actualiteiten van Basis al behandeld, daardoor had ik voor het PE-examen Vermogen de helft al geleerd. De overgang in de e-learning was zo fijn, dat ik gelijk verder wilde met de andere modules.”

Dat is pas een prestatie! In ongeveer twee weken heb je dus drie PE-examens afgelegd en voor alle drie ben je in één keer geslaagd! Wat vond je ervan om in deze periode op examen te gaan?
“Door deze periode kon ik geen groepslessen volgen. Hierdoor ben ik online gaan leren door middel van de e-learning bij Hoffelijk. Het ging dus wel anders dan hoe ik het normaal gesproken deed, maar nu ik eenmaal heb ervaren hoe het is om te leren via de e-learning, zou ik in de toekomst niks anders willen. Alleen al om tijd te besparen zou ik kiezen voor online onderwijs.

Door de tips in de tekst en door de oefenvragen was ik goed voorbereid op wat er ging komen. Hierdoor wist ik dat mijn derde examen ook goed moest komen.”

Dat heb je goed voorspeld! Heb je nog tips voor andere examenkandidaten?
“Ja, zeker. Als je eenmaal begint aan je PE-examens, behaal ze dan achter elkaar. Er zit namelijk een grote overlap in de modules, dus dit maakt het erg makkelijk.

Mijn tweede tip is: houd het simpel. Maak het makkelijk voor jezelf en kijk goed naar de vragen in het examen. Er staat meestal een lange tekst bij, maar probeer je vooral te focussen op de vraag die je moet beantwoorden.”

Wil je nog iets over Hoffelijk kwijt?
“Ja, ik ben van plan om ook Permanent Actueel bij Hoffelijk bij te houden. Ik hoop dat de volgende PE-periode mij dan nog gemakkelijker afgaat.”

Wil je ook onbezorgd je PE-examen(s) halen?

Benieuwd welke kandidaten met een 10 we in de afgelopen maanden nog meer hebben geïnterviewd?
De afgelopen maanden is Jordi regelmatig op pad geweest om taarten te overhandigen en examenkandidaten te feliciteren met hun 10. Hieronder zie je video van maart. Benieuwd naar de video’s van de andere maanden? Bekijk dan ons YouTube-kanaal.