Bo over de online trainingen voor bewindvoerders

Bo Starrenburg wist al snel dat ze andere bewindvoerders wilde helpen. En dat doel heeft ze waargemaakt! Met ruim vijf jaar ervaring als bewindvoerder leidt ze bewindvoerders op en geeft ze online trainingen over schulden, zelfredzaamheid en efficiënt werken aan bestaande bewindvoerders. We vroegen haar in een interview wat jij als deelnemer van de digitale trainingen kunt verwachten.

Kun je jezelf eerst even voorstellen?
“Mijn naam is Bo Starrenburg en ik werk ruim vijf jaar als bewindvoerder. Interesse in lesgeven heeft er bij mij altijd ingezeten. Toch ben ik na de pabo-opleiding erachter gekomen dat ik individuele hulp wilde bieden aan mensen. Zodoende heb ik acht jaar gewerkt als jeugdzorgwerker. Ik hield me voornamelijk bezig met mensen met een verstandelijke beperking of een psychiatrische stoornis.

Tijdens mijn werk kwam ik vaak in contact met bewindvoerders, maar ik merkte dat het vaak misging in de communicatie. Daar wilde ik verandering in brengen. Daarnaast had ik natuurlijk al veel ervaring in het begeleiden van mensen, dus kon ik gelijk als mentor en curator aan de slag. Toen besloten een post-hbo-opleiding Bewindvoerder te gaan volgen. Inmiddels mag ik mezelf al vier jaar zelfstandig bewindvoerder noemen. Toen ik als bewindvoerder begon, wist ik gelijk dat ik ook les wilde gaan geven in dit vak. Dat doe ik nu bij Hoffelijk.”

Kun je in het kort iets vertellen over de online trainingen die je bij Hoffelijk geeft aan bewindvoerders? Laten we beginnen met de training Schulden.
“Ja! Alle drie de online trainingen duren twee uur. Tijdens de training Schulden lossen we de schulden voor een cliënt op. Meestal worden de schulden in kaart gebracht door de bewindvoerder en vervolgens bij de gemeente neergelegd. Dat gaan wij niet doen. Samen met de cursisten lossen we op een efficiënte manier de schulden zelf op. Dit bespaart voor zowel de cliënt als voor de bewindvoerder veel meer tijd, dan wanneer ze de schulden bij de gemeente neerleggen. De schuldhulpverlening via de gemeente duurt namelijk drie jaar, terwijl je wanneer je het zelf oplost je cliënten vaak binnen een jaar uit de schulden hebt geholpen.

Eerst behandelen we de theorie. Tussendoor kunnen deelnemers vragen stellen via de chat, die ik dan direct behandel. Vervolgens splits ik de cursisten op in teams. Ze krijgen een berekening mee die ze met elkaar oplossen in break-out-rooms.”

Dat klinkt zeker erg interactief! Hoe verloopt de training Efficiënt werken?
“Tijdens de training Efficiënt werken richten we ons op hoe je als bewindvoerder efficiënt en goed werk kunt verrichten. Door aan de slag te gaan met de handvatten die we je geven, heb je uiteindelijk minder werk te verrichten én meer ruimte voor nieuwe cliënten. Kortom, we leren je om je werk op een handige manier in te delen, voor zowel jezelf als ook voor je cliënten. Uiteraard op een manier dat je cliënten het kunnen blijven volgen.

We geven je tijdens deze training ook veel ruimte voor eigen inbreng door kritische vragen te stellen over hoe jij dit in de praktijk kunt realiseren. Voor nog meer interactie splitsen we op in break-out-rooms. Wij geven je handvatten, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat jij als deelnemer actief meedenkt en er vervolgens direct mee aan de slag kunt!”

En wat kunnen de bewindvoerders verwachten bij de training Zelfredzaamheid?
“Als een cliënt onder bewind staat, dan geeft diegene de financiële huishouding uit handen. In principe heeft de cliënt er dan geen omkijken meer naar. Maar ook als de cliënt uit de schulden is, moet diegene het leren om het zelfstandig op te kunnen pakken.

Bij de training Zelfredzaamheid, leren we je hoe je samen met de cliënten ervoor zorgt dat zij weer zelfredzaam worden, zodat ze hun eigen financiën weer kunnen beheren. Sommige mensen zullen het nooit volledig zelfstandig kunnen, maar dan kun je wel kijken in welke mate ze hun eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen.

Tijdens deze training zorgen we ervoor dat de cursisten ook ervaringen met elkaar delen. Bijvoorbeeld over hoe ze het momenteel aanpakken. Het maakt misschien een verschil als je dat van je eigen vakgenoten hoort. Daarnaast splitsen we de cursisten op in break-out-rooms om met elkaar een stappenplan naar zelfstandig zijn te maken.”

Waarom moeten bewindvoerders deze trainingen bij Hoffelijk volgen?
“De trainingen zijn zo ingericht dat je de opgedane kennis direct kunt toepassen in de praktijk. Het is vooral voor bewindvoerders die handvatten willen om op efficiënte wijze te kunnen werken. Op die manier kunnen ze hun werk beter verrichten en krijgen ze automatisch meer ruimte voor andere cliënten. Daarnaast houden ze met deze trainingen ook hun kennis up-to-date.”

Kun je niet wachten om een online training van Bo te volgen? Bekijk dan snel de data op onze website.