De PE-voorbereiding van Ronald Lemmen

Ronald Lemmen rondde in de eerste maand van de nieuwe PE-periode zijn drie PE-examens af met een 8, een 9 én een 10! We feliciteerden hem met deze mooie resultaten en vroegen hem naar zijn voorbereiding op de examens. In dit interview deelt hij zijn leerervaring.

Kun je jezelf in het kort voorstellen?
“Mijn naam is Ronald Lemmen, ik ben adviseur binnendienst (op zowel particulier gebied als zakelijk) en ik ben werkzaam bij Hoeijmakers Groep BV. Dit is een financieel dienstverlener in Kessel, Limburg. We adviseren op het gebied van Verzekeringen, Pensioen, Financiële Planning en Hypotheken. Ik werk inmiddels zo’n 18 jaar in de financiële dienstverlening.”

De nieuwe PE-periode is pas net begonnen en jij hebt je PE-examens al afgerond. Waarom heb je besloten je examens nu al af te leggen?
“Ik heb besloten om de PE-examens direct aan het begin van deze periode te doen, omdat ik na mijn weekje vakantie in Engeland het hele weekend vrij had om te studeren. Ik besloot daarom alle lesstof al voor mijn vakantie aan te schaffen en gelijk de examens te boeken. Dat is echt een aanrader voor iedereen: de welbekende stok achter de deur.

Gezien de leertijd die voor elk examen staat besloot ik drie examens in acht dagen te boeken en met het Paasweekend tussendoor kon ik voor de laatste optimaal leren. Daarnaast is de leerstof van de module Basis voor ieder examen nodig en dat is zo’n 60% van de lesstof. Die leeruren wilde ik niet weggooien door m’n andere examens pas maanden later te doen.”

Hoe heb je je voorbereid op je examens?
“De voorbereiding is mede te danken aan de studietips van Hoffelijk. Door het examen al te boeken weet je wanneer het D-day is en op basis daarvan maak je een studieplanning. En hier wijk je niet van af, hoe mooi het weer ook is… dus ik ben lekker buiten in mijn eigen tuin gaan zitten met de geprinte syllabus om de lesstof door te nemen. Vervolgens heb ik de oefenvragen digitaal gemaakt.

Het mooie aan de e-learning is dat je na ieder hoofdstuk digitaal getoetst wordt op wat je geleerd hebt. Hierdoor krijg je er direct inzicht in of je hebt begrepen wat je hebt gelezen. Als je voor jezelf het idee hebt dat je alles hebt begrepen maak je vervolgens de “test je kennis toets”. Dit zijn 20 vragen over alle hoofdstukken. Wanneer je ook de oefenexamens hebt aangeschaft, maak je deze als laatste. Het pakket bestaat uit drie oefenexamens en als je deze met een voldoende hebt afgerond, ben je er helemaal klaar voor!”

 “Hoffelijk, bedankt dat jullie vorig jaar bij mij in beeld zijn gekomen, toen ik mijn studiemateriaal voor Wft Vermogen heb besteld en mijn examen in januari met succes heb afgelegd. Toen ben ik fan geworden door jullie manier van werken en door het studiemateriaal.”

Aan welke tip uit het studiemateriaal had je het meest?
“De tip om 45 minuten te leren, 10 minuten wat anders te doen, vervolgens weer 45 minuten te leren en dan een langere pauze te nemen, werkt voor mij. Hierdoor kijk je ook niet op tegen het leren. Als je denkt dat je 4 uur moet gaan leren ben je eerder geneigd te zeggen: “Ik stel dit uit!” Vervolgens leer je ’s middags (of ’s avonds) nog in zo’n zelfde sessie. Iedere dag iets leren, is beter dan op één dag heel veel, want dit slaat het menselijk geheugen niet op.”

Zou je deze voorbereiding ook aan je vakgenoten aanraden?
“Zeker, want het werkt! Ik zou ook iedereen aanraden om de examens in een korte periode te maken als dit mogelijk is voor je. Daarnaast nogmaals: boek direct je examen erbij zodat je weet voor welk doel je leert.”

Ten slotte, heb je tips voor je vakgenoten?
“Ik heb het meeste wel al benoemd, maar dit zijn wel echt de belangrijkste:

  • Plan direct je examen in, zodat je weet waar je naartoe werkt;
  • Maak een studieplanning en houd je eraan;
  • Kijk voor jezelf op welk tijdstip je het makkelijkst leert, want dit verschilt voor iedereen;
  • Leer niet in een te lang tijdsbestek, maar in korte sessies van maximaal 45 minuten, waarna je jezelf beloont en dan nogmaals 45 minuten;
  • Maak tussendoor de vragen die in de e-learning aan bod komen; en
  • Koop de oefenexamens, deze sluiten qua vraagstelling en uitstraling aan bij het echte examen. Maak je deze voldoende? Dan slaag je gegarandeerd!”