Geslaagd voor drie PE-examens in vier weken!

Paul van den Herik, werkzaam als Manager Hypotheken bij Ooms Financieel Adviseurs, legde binnen vier weken drie PE-examens met succes af. In zijn dagelijkse werkzaamheden stuurt hij een team adviseurs aan, maar hij geeft zelf ook nog dagelijks hypotheekadviezen. Hij wilde het goede voorbeeld geven aan zijn team door al aan het begin van deze PE-periode zijn PE-examens af te leggen. In dit interview licht hij toe hoe hij dit zo snel wist te realiseren.

Je hebt binnen vier weken drie PE-examens met succes afgelegd. Van harte gefeliciteerd met deze resultaten! Hoe heb je dit zo snel gerealiseerd?
“Het komt eigenlijk door onze ervaring met de PEplus-periode. In het verleden hadden we dubbele kosten, omdat we het studiemateriaal bij Hoffelijk afnamen en daarnaast ook nog eens klassikale examentrainingen bij een andere opleider volgden.

Wanneer je te laat begint met leren geeft zo’n examentraining wel een veilig gevoel. Maar dat was een dure grap en ik ben er daarnaast van overtuigd dat zo’n training alleen dan nodig is.

Dit keer wil ik het anders aanpakken. Ik plande daarom een gesprek in met jullie Relatiebeheerder Rebecca van der Walle en nodigde ook een andere opleider uit. De keus viel uiteindelijk op Hoffelijk. Nu wij de keuze hebben gemaakt om ons volledig digitaal voor te bereiden op de PE-examens, vind ik dat ik vanuit mijn rol als Manager Hypotheken wel het goede voorbeeld moet geven. Dus daarom ben ik er zo snel mee begonnen.”

Hoe heb je je voorbereid op je PE-examens?
“Al voordat ik begon met leren heb ik mijn examen ingepland. Ik ben begonnen met het PE-examen Hypothecair Krediet. Ik besloot op de eerste dag van mijn vakantie examen te doen, waardoor ik de veertien dagen ervoor had om voor het PE-examen te leren. Door het examen alvast in te plannen werk je ergens naartoe en dat heb je echt nodig. Als je eerst begint met leren en jezelf voorneemt je in te schrijven voor een examen, blijf je dit maar voor je uitschuiven.

Nadat ik het examen had ingepland ben ik vervolgens begonnen met het studiemateriaal door te nemen in de leeromgeving. Eerst alle actualiteiten, waarbij je na elke actualiteit oefenvragen beantwoordt, en uiteindelijk heb ik de oefenexamens gemaakt.

Toen ik geslaagd was voor het examen Hypothecair Krediet, heb ik me de volgende avond direct opgegeven voor het volgende examen: PE Schade Zakelijk. Dit keer gaf ik mezelf een week de tijd om te leren. Ik heb er zo’n twee á drie uur aan besteed en was weer geslaagd. De week erop heb ik het PE-examen Inkomen met succes afgelegd. Eigenlijk allemaal op dezelfde manier. Dus gelijk een examendatum inplannen, de actualiteiten doornemen, de oefenexamens maken en op examen gaan.”

Eerder gaf je aan een bewuste keuze te hebben gemaakt voor het studiemateriaal van Hoffelijk. Waarom hebben jullie voor ons gekozen?
“Heel eenvoudig: in onze digitale leeromgeving bij Hoffelijk is het PE-studiemateriaal beschikbaar gesteld. We maken al gebruik van deze digitale leeromgeving voor Permanent Actueel, het managersoverzicht en het e-Portfolio. Doordat we dagelijks op de hoogte blijven met Permanent Actueel, zie je veel overeenkomsten met het studiemateriaal dat je moet doornemen voor de PE-examens. Met het studiemateriaal frissen we onze kennis vooral op.”

Heb je nog tips voor je collega’s?
“Er zijn wel een aantal tips die ik mijn collega’s mee wil geven:

  • Wanneer je je gaat voorbereiden op je examens, begin dan bij het makkelijkste examen. Je moet dan studeren voor de basiskennis, modulespecifieke kennis, en vaardigheden en competenties. Bij de volgende examens beheers je de basiskennis, en vaardigheden en competenties al en hoef je je dus alleen op de modulespecifieke kennis te focussen. Zeker als je al je examens in korte tijd achter elkaar aflegt werkt dit in je voordeel.
  • Het is eigenlijk heel simpel, maar print de syllabus, dat vind ik fijn werken. Ik studeer zelf gewoon aan de keukentafel met m’n laptop en de oefenstof als geprinte syllabus. Wat ik dan belangrijk vind arceer ik, zodat ik weet dat ik daar even op moet letten. Na het afronden van een hoofdstuk of onderwerp, maakte ik de oefenvragen in de leeromgeving.
  • Plan je examen direct in! Anders ga je het uitstellen. En van uitstel komt afstel, dat wil je voorkomen.”

Tot slot, is er nog iets dat je wilt delen?
“Het is gewoon goed om op deze manier met je vak bezig te zijn. Je kennis op peil houden is het beste dat er bestaat om je vak deskundig uit te kunnen voeren!”