Op examen in tijden van corona

We kunnen ons voorstellen dat een Wft- of PE-examen afleggen in deze periode best spannend kan zijn. Een aantal examenkandidaten ging je al voor. Wij vroegen ze in een kort interview naar hun ervaring.

Jennifer Stramrood
Jennifer legde haar Wft-examen Schade Particulier succesvol af. In het begin vond zij het spannend, maar ze werd gelijk gerustgesteld toen ze op de locatie arriveerde.

Hoe heb je de ontvangst in het examenlokaal ervaren?
“Alles was heel erg goed geregeld. Ik werd goed ontvangen. Toen ik bij de examenlocatie arriveerde werd mij meteen gevraagd om bescherming over mijn schoenen heen te doen. Er lagen wegwerpbeschermhoezen die je over je schoenen heen kon doen. Daarna kon ik mijn jas ophangen, handschoenen aandoen en nog even plaatsnemen in de wachtruimte, omdat ik te vroeg was. Er stonden twee stoelen met anderhalve meter afstand ertussen.

Iets later kwam er nog een examenkandidaat binnen. Zij mocht ook plaatsnemen. Kandidaten die daarna binnenkwamen werden verzocht om buiten te wachten, zodat er geen groepsvorming kon ontstaan en we voldoende afstand konden houden.”

Voelde je je veilig?
“Ja, de examenlocatie was schoon en de mensen in de ruimte hielden voldoende afstand. Daarnaast lette de toezichthouder hier ook goed op, maar ik denk dat dit afhankelijk is van de locatie en het exameninstituut.”

Sylvia Haringa
Sylvia behaalde haar Wft Basis bij één van onze examenlocaties. Ondanks de anderhalve meter afstand waar we ons nu aan moeten houden, werd ze voor haar gevoel hartelijk ontvangen.

Wat vond je ervan om in deze bizarre periode op examen te gaan?
“Ik vond het juist wel relaxed. Ik kom helemaal niet uit de financiële wereld en was daarom bang dat ik het niet zou redden, daar ging ik eigenlijk al van uit. Maar in tijden zoals deze heb je natuurlijk veel meer tijd en is het rustiger op de examenlocaties. Er waren weinig mensen en het examen was voor mijn gevoel laagdrempelig.”

Kun je vertellen hoe het bij de examenlocatie in zijn werk ging?
“Het verliep natuurlijk wel wat anders dan normaal. Er hingen bijvoorbeeld schermen tussen de examenplaatsen in. Ondanks de afstand, werd ik hartelijk ontvangen.

Toen ik binnenkwam, stond er een mevrouw achter de balie. Zij legde de situatie heel goed uit en toonde ook veel begrip. Vervolgens gaf ze mij pen en papier, die ik ook mocht houden vanwege de hygiëne. Daarna mocht ik in de kantine op de andere twee kandidaten wachten. Toen iedereen aanwezig was, liepen we naar het lokaal. Hier werd ons netjes verteld waar we mochten zitten. We zaten heel ver uit elkaar, dus de anderhalve meter werd wel echt aangehouden.”

Was de examenlocatie schoon genoeg voor je gevoel?
“Ja, er stond overal desinfecterende handgel. Daarnaast was het bureau waar ik aan zat ook spic en span. Ik voelde me er veilig. De toezichthoudster was een lieve vrouw en gaf mij een veilig gevoel. Ze probeerde ons echt gerust te stellen. Ik was erg zenuwachtig, maar dat is nergens voor nodig geweest. De toezichthoudster snapt ook dat je zenuwachtig bent en zorgt ervoor dat jij je op je gemak voelt.”

Honoré Verbist
Honoré ging op examen om zijn PE Hypothecair Krediet te behalen. En dat is hem gelukt!

Hoe was het om in deze periode op examen te gaan?
“Ik vond het net zo spannend als altijd. Normaal gesproken zit je namelijk ook afgezonderd van de rest. Er is geen moment geweest dat ik bang was voor besmettingsgevaar.”

Werd je goed ontvangen en geïnformeerd?
“De ontvangst was heel goed geregeld. De toezichthouder bij de balie was erg aardig. Hij gaf aanwijzingen en heeft netjes mijn plaats aangewezen. Daarnaast was het heel rustig op de examenlocatie, hierdoor was er altijd genoeg afstand tussen de kandidaten.”

Ook op een vertrouwde en verantwoorde wijze je examen afleggen?