Tips van onze examenkandidaten Ankie en Fred

Er zijn afgelopen maand weer fantastische PE-resultaten behaald. Zo haalden Ankie van der Lee en Fred Monshouwer allebei een 10! En omdat Hoffelijk dit jaar 10 jaar bestaat, trakteren we hen op een heerlijke taart. Jordi liet de taarten bezorgen en vroeg in een kort interview hoe Ankie en Fred zich hebben voorbereid op het examen en of ze nog tips hebben voor andere examenkandidaten.

Goedemiddag Ankie, allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd met het behalen van jouw tien! Leuk dat je mee wilt werken aan het interview, laten we gelijk beginnen: wie is Ankie en hoe heb jij je voorbereid op je PE-examen Schade Zakelijk?
“Ik ben Ankie en ik werk bij VLC & Partners. Nadat ik in 1974 mijn diploma behaalde, ben ik nooit meer uit de verzekeringsbranche gestapt. Eerst werkte ik alleen voor de particuliere branche, daarna kwam ook de zakelijke kant erbij.

Als voorbereiding op het examen, heb ik geleerd aan de hand van de e-Learning PE en de Oefenexamens PE Schade Zakelijk gemaakt. Ik heb veel geleerd van de vraagstellingen in de oefenexamens. Deze sluiten goed aan bij  de vragen die je krijgt op het landelijke examen. Door te oefenen met de oefenexamens heb ik ook geleerd dat je de vragen goed moet lezen. Voor het tweede oefenexamen dat ik maakte had ik een 5,8 gehaald, puur omdat ik de vragen en antwoorden niet goed had gelezen. Het is dus echt belangrijk om alles goed te lezen, anders ga je op het echte examen ook snel de fout in.”

Het heeft je in ieder geval een prachtig cijfer opgeleverd! Hoe heb je het ervaren om in deze periode op examen te gaan?
“Het afleggen van het examen is niet veranderd, maar er komt natuurlijk wel wat meer bij kijken. Bijvoorbeeld de 1,5 meter afstand die de examenlocaties waarborgen en de andere voorzorgsmaatregelen die zij nemen. In eerste instantie had ik mijn PE-examen ingepland voor 20 maart. De avond van tevoren werd ik geïnformeerd dat het examen niet doorging. Dat was toen even balen, maar het zorgde er wel voor dat ik qua voorbereiding alleen de puntjes op de i hoefde te zetten!”

Heb je nog tips voor andere examenkandidaten die je graag wilt delen?
“De vorige keren dat ik op examen ging, was ik nog niet Permanent Actueel bij Hoffelijk. Dit keer wel en daar heb ik heel veel aan gehad. In Permanent Actueel staan altijd de nieuwste feiten en actualiteiten, wat handig is als ondersteuning tijdens het leren. Wanneer je de artikelen leest kom je er al snel achter of je al iets over het onderwerp weet of niet. Weet je er nog niks over, dan ga je op zoek naar meer informatie (middels de achtergrondinformatie die ook wordt gegeven) om de puntjes op de i te zetten.”

Goedemiddag Fred, ook jij hebt een mooi resultaat behaald voor je PE-examen. Kun je jezelf even voorstellen en vertellen hoe je je hebt voorbereid op het PE-examen Hypothecair Krediet?
“Mijn naam is Fred Monshouwer. Ik ben werkzaam bij Monshouwer Financiële Diensten, een klein intermediair wat ik samen met mijn zus bezit. Voor mijn werkzaamheden rondom financiële planning moet ik mijn diploma Adviseur Hypothecair Krediet onderhouden, en ik had er zin in om een hoog cijfer te halen!

Ik heb me voorbereid op het examen door allereerst te kijken naar hoeveel tijd ik nodig had om te leren en hoeveel tijd ik er daadwerkelijk voor had. Vervolgens heb ik de stof in blokken van 45 minuten ingedeeld. Voor mij werkt deze manier effectief voor mijn concentratievermogen en op deze manier neem ik het studiemateriaal beter in me op.”

Dat is nog eens een effectieve manier van studeren. In hoeverre helpt het studiemateriaal van Hoffelijk jou bij het leren?
“Ik ben sinds 2015 bij Hoffelijk aangesloten. Omdat ik een analytisch ingesteld persoon ben, was dat echt een verademing voor me. Voorheen volgde ik de klassikale voorbereidingen en dit zorgde soms voor wat ruis, daar heb ik nu geen last meer van. De leeromgeving van Hoffelijk is duidelijk opgesteld en goed te combineren met mijn werkwijze. Tijdens het begrijpend lezen maak ik aantekeningen en onderstreep ik belangrijke onderwerpen met een potlood. Vervolgens ga ik na of ik de stof goed genoeg begrijp door de vragen in de leeromgeving te beantwoorden. De onderwerpen die ik niet begrijp arceer ik. Dan heb ik voor mezelf duidelijk welke onderwerpen ik nog goed moet doorlezen. Vervolgens toets ik met de oefenexamens of ik de onderwerpen voldoende beheers. Dit zorgt voor een dynamisch verloop van mijn studie.”

Dat is goed om te horen! Heb je verder nog tips voor kandidaten die zich aan het voorbereiden zijn op een examen?
“Wat ik zeker als tip mee kan geven is om actief te studeren wanneer je rust hebt. Ga niet studeren als je er geen tijd en aandacht aan kunt besteden. Communiceer naar de mensen om je heen dat je je aan het voorbereiden bent op een examen, dan weten ze dat je liever geen afleidingen zoals muziek op de achtergrond wilt hebben. En natuurlijk: begin op tijd!”

 

Wil je ook onbezorgd je PE-examen(s) halen?

Benieuwd welke kandidaten met een 10 we in de afgelopen maanden nog meer hebben geïnterviewd?
De afgelopen maanden is Jordi regelmatig op pad geweest om taarten te overhandigen en examenkandidaten te feliciteren met hun 10. Hieronder zie je video van maart. Benieuwd naar de video’s van de andere maanden? Bekijk dan ons YouTube-kanaal.