Twee Wft’s op zak in twaalf dagen

Hein van Rooij werkt sinds kort bij U-nited Detachering. Voordat hij daar aan de slag kon, moest hij zo snel mogelijk een Wft-modulecertificaat Basis en Wft-diploma Schade Particulier halen. Het is hem gelukt in slechts twaalf dagen! In dit interview vertelt hij hoe hij dit zo snel met Hoffelijk heeft gerealiseerd.

Kun je jezelf in het kort voorstellen?
“Ja natuurlijk. Ik ben Hein van Rooij, 25 jaar en ik werk sinds kort voor U-nited Detachering. Via mijn werkgever ben ik in aanraking gekomen met Hoffelijk en heb ik twee Wft’s gehaald. Eentje voor de module Wft Basis en een voor Wft Schade Particulier. Momenteel ben ik ook aan het kijken om een Wft Schade Zakelijk te behalen.”

Leuke introductie! Je hebt zowel je Wft Basis als Wft Schade Particulier bij Hoffelijk gedaan. Hoe vond je de voorbereiding?
“Ik vond het prettig. Ik vond de e-learning bij Hoffelijk heel goed. Het enige waar ik een beetje tegenaan liep was dat ik aan het begin van de e-learning niet goed had gekeken hoeveel paragrafen er in een hoofdstuk zaten. Het lukte me daarom niet om alles op tijd af te ronden. Toen ik naar de Wft-examens toe ging, wist ik daardoor niet of ik het allemaal wel beheers, maar op het examen bleek dat het er eigenlijk allemaal wel goed in zat. Dat betekent wel dat jullie een goed programma verkopen. Ik heb er ook alleen maar positieve feedback op. Als ik zo naar school had kunnen gaan, had ik mijn hbo ook eerder afgerond.”

Je geeft aan het een fijne voorbereiding te vinden, maar wat vond je dan precies zo fijn?
“Het was eigenlijk heel makkelijk geregeld. Mijn werkgever U-nited Detachering adviseerde kort na de kennismaking om de Wft-opleidingen online via Hoffelijk te doen, omdat zij jullie manier van werken prettig vindt. Ik kon bij jullie direct starten met de e-learnings en het was inderdaad heel overzichtelijk weergegeven. De onderwerpen kwamen vaak genoeg terug, zodat ik ze niet nog een keer als naslagwerk hoefde te leren.

Als je de hele module afrondt, kun je ervan uitgaan dat je het examen haalt. Ik ben eigenlijk bij geen van beide Wft-opleidingen tot de eindtoets gekomen. En dat was zelfs al voldoende om het te halen. Ik denk dat er al genoeg herhaling zat in de manier waarop de opleiding is opgebouwd. Dat vond ik prettig. Daardoor kon ik me voornamelijk op de oefenvragen richten nadat ik een paragraaf had afgerond en hoefde ik niet daarnaast nog te blokken. Ik heb het allemaal als positief ervaren en ik kan de kennis goed gebruiken. Het was allemaal heel duidelijk.“

Hoe lang heb je over de twee Wft-opleidingen gedaan?
“Wft Basis heb ik in ongeveer acht dagen gedaan. Nadat ik was begonnen met leren, had ik precies een week later op vrijdag mijn Wft-examen Basis gehaald. Vervolgens heb ik op maandag mijn Wft-examen Schade Particulier gehaald. Dat had ik zo ingepland, omdat ik al had verwacht dat er nogal wat kennis overeenkwam in de twee opleidingen. Dus onderwerpen waarover ik in de eerste week geleerd had kon ik direct gebruiken voor de maandag erop. De overgang van Wft Basis naar Wft Schade Particulier is soepel. Dat heeft voor mij goed uitgepakt.”

Je hebt in twaalf dagen twee Wft-opleidingen afgerond. Hoe heb je dat zo snel kunnen doen en hoe zagen die dagen eruit?
“Ik denk dat ik het geluk had dat ik bij mijn vorige werkgever nog een vergoeding meekreeg. Hierdoor had ik de tijd om me goed in te lezen in wat ik wilde gaan doen. Daarnaast gaf het mij de ruimte om een tijdsplanning te maken zoals ik het wilde.

Ik had ervoor gekozen om een basisschema aan te houden. Ik stond iedere ochtend vroeg op, maakte ontbijt en ging voor ongeveer drie uur aan de slag om zoveel mogelijk te studeren. Vervolgens ging ik lunchen en iets anders doen, even helemaal buiten de stof om. Ten slotte studeerde ik weer in een blok van drie uur, en dan in de avond nog een uurtje. Ik had het dus eigenlijk zo ingedeeld dat ik na iedere studiesessie even iets anders voor mezelf deed. Ik denk dat dat voor mij wel een goede manier was.”

Hoffelijk is een digitale opleider, maar veel andere opleiders bieden ook klassikale opleidingen aan. Hoe heb je het digitaal leren ervaren?
“Voor mij was het heel positief. Ik leer zelfstandig gewoon makkelijker dan klassikaal. Ik lees het liever zelf dan dat ik het me laat vertellen. Op het moment dat je even uit het gesprek valt of je concentratie kwijtraakt, heb je gelijk al iets gemist. Digitaal kun je altijd nog het stukje tekst opnieuw lezen. Daarnaast vind ik het altijd fijn om na het lezen van een tekst een samenvatting te schrijven. Digitaal werkt voor mij dus heel goed.”

Heb je nog een tip voor anderen?
“Ik zou mensen aanraden om er een korte periode voor vrij te nemen. Wanneer je het in één rit doet, dan zit er een logische lijn in en is het ook makkelijker. Dat heb ik echt bewust gedaan. En vooral ook afwisselen met bijvoorbeeld sporten of hobby’s. Het vergt ook wilskracht. Ik wilde er echt aan beginnen, het leek me namelijk heel interessant.”